semisekstiiliPolusekstil je aspekt od 30º. Planete u ovom aspektu su u stalnoj interakciji. Iako je aspekt benefičan, zbog različitih elemenata i kvaliteta znakova uključenih u njega, više deluje kao kvadrat. Ne donosi toliko tenziju, koliko manje neprijatnosti. Ovaj i svaki drugi aspekt uvek posmatrati u vezi sa ostalim aspektima u natalnoj karti. Orbis za ovaj aspekt je 2º. Polusekstili su posebno teški ako znaci nisu povezani preko antiscije ili kontraantiscije.

 

tumblr_inline_o0hn21fssm1tbv2m8_540Kvinkunks ili Inkonjunkcija je aspekt od 150º. Ovaj aspekt zahteva prilagođavanje. U tom procesu osoba najčešće nije svesna čemu treba da se prilagođava. Može se osetiti napetost i neprestana tenzija, osoba može biti lako iziritirana poljima, čiji su vladari planete u aspektu. I dok je u opoziciji svesna i jedne i druge strane, jasno ih vidi, u ovom aspektu nije svesna druge strane, već samo tenzije.

Energije planeta nisu dobro integrisane, jer su znaci u aspektu različitih kvaliteta i elemenata. Osoba ne treba da traži izlaz ili rešenje iz situacije, već da joj se prilagodi, što je veoma stresno po nju. To prilagođavanje je više psihološke nego fizičke prirode. Često inkonjunkcija ukazuje na probleme sa zdravljem. Ona predstavlja okolnosti koje su nametnute osobi i nad kojima nema kontrolu. Inkonjunkcija prilagođavanjem dovodi do integracije. Važi za teži aspekt od opozicije, jer nema središnju tačku. Osoba ne može tek tako da zauzme jednu ili drugu krajnost, ne sme da se povlači, već mora da reaguje direktno ka izazovu. I dok opozicija zahteva svest i sagledavanje argumenata obe strane, inkonjunkcija zahteva intuiciju i veću veru u sebe. Orbis za ovaj aspekt je od 2º do 5º.

Zanimljivo je da postoji dva tipa inkonjunkcija, inkonjunkcija koja sadrži znake prema antisciji i kontraantisciji i inkonjunkcija koja nema nikakvu vezu među znacima, sem aspekta. Takva inkonjunkcija koja ne uključuje ništa drugo sem aspekta je vrlo teška, jer znaci nemaju mogućnost da se vide, te je prilagođavanje teže.

Antiscija i kontraantiscija su veoma bitne u povezivanju znakova koji se inače ne vide Ptolomejevim aspektima, koji su dakle u averziji. Znakovi u antisciji dele slične kvalitete. Antiscija je prirode konjunkcije i ima mnogo više tajnovit i misteriozan efekat, nego prava konjunkcija.

antiscija

Znaci u antisciji su:

Vodolija (topao i vlažan) i Škorpija (hladan i vlažan) – zajednički element vlažnost

Jarac (hladan i suv) i Strelac (topao i suv) – zajednički element suvoća

Ribe (hladan i vlažan) i Vaga (topao i vlažan) – zajednički element vlažnost

Ovan (topao i suv) i Devica (hladan i suv) – zajednički element suvoća

Bik (hladan i suv) i Lav (topao i suv) – zajednički element suvoća

Blizanci (topao i vlažan) i Rak (hladan i vlažan) – zajednički element vlažnost

Ako je Sunce na 16º Vodolije, antiscija je na 14º Škorpije. To znači da će Sunce isto vreme provesti u znaku Vodolije iznad ili ispod horizonta, koliko i u znaku Škorpije. Primetiti da sabiranjem stepeni se dobija 30º. Koliko u stvari sadrži jedan znak. Pa će tako Sunce na 15º Ovna imati antisciju na 15º Device. Sunce na 3º Riba, imati antisciju na 27º Vage i sl.

Kontraantiscija sa druge strane je opozicija znakova po antisciji, ima prirodu opozicije i kvadrata. Rečeno je da je Sunce na 15º Ovna u antisciji sa 15º Device. Opozitni znak Devici je znak Riba, tako da je Sunce na 15º Riba u kontraantisciji sa Suncem na 15º Ovna.

 

2000px-semisquare-symbol-svgPolukvadrat je aspekt od 45º. Donosi tenzije, kao i kvadrat od 90º, samo su manje izražene. Osoba može biti iziritirana nečijim ponašanjem ili preprekom. Aspekt traži strpljenje i upornost. Orbis od 2º se uzima za ovaj aspekt.

 

1000px-sesquisquare-symbol-svgSeskvikvadrat je aspekt od 135º. Za razliku od polukvadrata, tenzija ovog aspekta se ispoljava ka spolja, često se odnosi na preuveličavanje neke situacije. Donosi frustracije i razočaranja i osobu primorava da se smiri. Donosi testiranja, ometanja, izolaciju, traži strpljenje i istrajnost. Orbis za ovaj aspekt je 2º.

 

2000px-quintile-symbol-svgKvintil je ugao od 72º. Ima prirodu Merkura. Odnosi se na okultne moći, umetničke talente, mentalne sposobnosti. Smatra se harmoničnim aspektom. Ovaj aspekt traži red i organizaciju, strukturu, potrebu da se nešto materijalno stvori. Ima prirodu i opozicije i trigona, što ukazuje na svest o problemu i nalaženje adekvatnog rešenja za taj problem. Drugi astrolozi navode da ima prirodu kvadrata i sekstila, jer se odnosi na razvijanje talenata kroz kreativnu krizu.

Često može da napravi problem, ako ga osoba nije svesna, to jest moći planeta koje kontrolišu određeno ponašanje ili situaciju. Svakako ovaj aspekt daje jako veliku snagu čoveku da uspe u svemu što je zacrtao. Ovo je često aspekt genijalnosti, u sebi sadrži bunt, veliku kreativnost i slobodnu volju. Ovaj aspekt se često odnosi na oslobađanje prave prirode čoveka. Odnosi se na preterivanje i često siljenje osoba ili situacija da se ponašaju prema zacrtanom planu. Predstavlja očekivanja i uzbuđenje. Orbis za ovaj aspekt je 1º.

 

120px-biquintile-symbol-svgBikvintil je aspekt od 144º. Neki astrolozi smatraju da ima prirodu seskvikvadrata i inkonjunkcije. Donosi nelagodnosti i potrebu da se pre nego se pređe na neko drugo polje interesovanja, prikaže sopstvena ideja ili emocija. Osoba ne može da sačeka adekvatan trenutak, ona odmah deluje. Orbis za ovaj aspekt je 1º.

 

Nonagon je aspekt od 40º. Ima prirodu Jupitera i Neptuna, harmoničan je aspekt.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.