square-symbol-svgKvadrat 90º

Ovaj aspekt se odnosi na tenziju, pre svega unutrašnju, ima prirodu Marsa i osobu primorava da se pokrene i reši tenziju. Neki astrolozi mu pridaju prirodu Saturna, jer se Saturn odnosi na strahove i odricanja. Potrebno je da se osoba odrekne komfora i dođe u kontakt sa onim što je najviše plaši kako bi doživela tranformativno iskustvo.

Kvadrat ne uključuje suprotnost i ne razvija svest, on pokreće. Postoje mišljenja da je kvadrat slabiji od opozicije, pojedinca primorava na akciju, ali ne razvija svest o postojanju druge strane kao što je to slučaj sa opozicijom. Kada je osoba mlada obično ima problem da preduzme planiranu akciju u cilju rešavanja tenzije, njene akcije su mahom ishitrene. Takvi kvadrati su neosvešćeni.

Kvadrat obično uključuje znake koji su istog modaliteta, ali različitog elementa. Tenzije se stvara zbog različitih pravaca delovanja, zbog kojih osoba mora da preduzme mnogo više napora i energije da bi rešila konflikt znakova. Ovan i Rak su u kvadratu, kao i Ovan i Jarac. Bik i Vodolija su u kvadratu, kao i Bik i Lav i sl.

Kvadrati dovode do raznih kriznih situacija, izazova, ograničenja, otpora i ometanja koji uz osvešćenu akciju mogu da dovedu do transformacije, sazrevanja, produktivnosti.

Kvadrat bi se mogao poistovetiti sa fizičkim vežbama, jer se osoba iznova bori protiv svojih ograničenja, iznova definiše ciljeve, ulaže određeni napor koji dovodi do rezultata kakvi su definisana mišićna masa. Isto važi i za mentalni napor i prepreke sa kojima se osoba suočava kada treba da reši određeni izazov ili zadatak.

Kvadrati u natalnoj karti jačaju volju i motivaciju. Oni predstavljaju vid čišćenja i kao takvi mogu da utiču na sazrevanje osobe pod uslovom da je spremna da uči iz njih, a ne da ponavlja iste obrasce ponašanja. Tek nakon ove faze razumevanja, kvadrat kao aspekt dobija kreativnu funkciju, putem koje osoba može da ostvari svoje ciljeve. Za orbis se uzima do 8º.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.