Naziv: Devica

Simbol: ♍ 

Mitologija: Zevs je kidnapovao i sakrio u podzemni svet Persefonu, Demetrinu ćerku. Naslućujući da je to Zevs uradio, Demetra, boginja useva zabrani prirodi i drveću da donosi plodove. Videvši da će ljudi umreti, Zevs vrati Persefonu majci, uz pravilo da pola godine boravi u Hadu, a pola na Olimpu. Kad god bi Persefona bila u Hadu, zemlja bi bila suva i neplodna.

Modalitet: Promenljiv

Element: Zemlja

Planeta vladar: Merkur/Hiron

Harmonično ispoljavanje: analitičan, logičan, precizan, miran, skroman, vredan, talentovan, vešt

Neharmonično ispoljavanje: cepidlaka, perfekcionista, zahtevan, voli da kritikuje, ponosan, rigidan.

zodiac_sign__virgo_by_yuhon-d2x03ov

Svake godine kada Sunce uđe u znak Device naša svrha postaje razumevanje sveta i drugih ljudi. Sa Suncem u Devici fokus je na konkretnim, praktičnim stvarima, obavljanju poslova koje niko drugi ne želi, preuzimanju odgovornosti i formiranju rutine. Fokus je na intelektualizaciji međuljudskih odnosa i pokušajima da bolje razumemo tuđe ponašanje, da više učinimo za druge da bismo tako učinili za sebe.

Sa ovom pozicijom, fokus je i na kritici i samokritici, jer sve mora biti idealno i realizovano po unapred osmišljenom planu. S tim u vezi, Devicama nije teško da utroše mnogo svog vremena da bi nekoga naučili kako bi trebalo da se ponaša (čitaj: da se ponaša prema njihovom planu i programu uz argument da je to najbolje za sve). Devica je promenljiv znak i ima stalnu potrebu za prilagođavanjem kako bi bila prihvaćena. Kao zemljani znak će se naravno prilagođavati samo onim stvarima i ljudima koji joj služe.

Sunce u Devici naglašava nesebično davanje i veru u snagu uma. Device u sebi imaju potrebu da veruju u viši cilj (što je osobina opozitnog znaka Riba), ali za razliku od Riba koje taj cilj mogu i ne moraju da ispune, Devica radi na tome da cilj konkretizuje. Ovaj znak najčešće bira profesije usmerene na negu, obrazovanje, kao i poslove koje imaju veze sa ekonomijom i računovodstvom.

Arhetip: Devica je arhetip rituala, zdravlja i navika. Ona je simbol služenja, obrazovanja, isceljiteljstva, discipline, pragmatičnosti, lekova, jezika, creva, ishrana, vitamina, prirode.

Polje sa znakom Device, položaj Merkura i Hirona govore o načinima sticanja veština, analizi i sklonosti kritikovanju, sumnji i nezadovoljstvu, ali i lečenju i duhovnom razvoju.

Senka Device je preterana ili nepotrebna žrtva, služenje drugima, kao i prebacivanja krivice i stvaranja griže savesti. Kroz suprotan znak, Ribe, treba da se uči saosećanju, veri i bezuslovnoj ljubavi bez prethodnog kritikovanja ili sumnje. Često propuste suštinu zbog detalja.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.