Sugestije za praćenje emotivnog stanja tokom pomračenja Meseca

Imajte u vidu da nijedna emocija poput besa ili tuge nije nastala sama od sebe. Na početku sve one bivaju samo neprijatne, propraćene neugodnim mislima. Što je misao detaljnija, to je fiziološka reakcija organizma jača, pa dobijamo poprilično energetski tešku emociju.

20160425153327-emotions-mosaic-different-expressions-faces-angry-mad-sad-smile-feelings
Ono sto se dešava u tim trenucima je da želimo po svaku cenu da pobegnemo od te nelagodnosti koju osećamo. Paničimo jer odjednom od sasvim prijatnog stanja u kojem smo imali nelagodne misli, sada smo u razdražljivom i napetom stanju u kojem i dalje imamo iste te misli, možda još nelagodnije, s obzirom da su pojačane i grčom u stomaku, grudima, gušenjem i slično.

Naravno ako idete na put i udaljite se mnogo od kuće, ne možete istog trenutka da se stvorite u kući, već morate postepeno da se vraćate. Tako je i sa fiziološkim stanjem tela, ono se NE MOŽE ODMAH SMIRITI, stresno stanje tela je nešto što smo gradili na primer 10minuta aktivnim nelagodnim mislima. Nemoguće je onda očekivati da se nakon 10minuta samo zbog naše želje da se smirimo, istog trenutka dovedemo u to stanje mira.

business-meditation
Dakle, cilj nam je da se smirimo. Ako su misli postojale, a jesu, pre fiziološke reakcije tela, po izazivanju tih reakcija one su i dalje tu, ali ne treba smirivati misli, nego telo. Misli se smiruju, pre ikakvog javljanja telesne reakcije i to najčešće ili jasnim fokusom na problem ako je rešiv ili ako nije, skretanjem misli na nešto drugo.

Što se tela tiče, ako ste već zatekli sebe da se fizički ne osećate dobro, najpre obratite pažnju na disanje, jer je u tim situcijama stresa disanje plitko. Ako je u pitanju lupanje srca, probajte da zaustavite vazduh par puta i naglo izdahnete kako biste se rešili pritiska iz pluća. U tom trenutku morate promeniti fizički položaj tela, znači ustanite, prošetajte, čučnite, pomaže i ako se samo savijete ka podu i opustite glavu i ruke, prošetajte, spremite sobu. Možete probati i da mirno ležite i dišete u pravcu žarišta telesne nelagodnosti, tipa stomak ili ruke ili slično.

Činjenice govore u prilog tome da se u stresnim situacijama pojačava rad srca i adrenalin, te je bolje kretati se. U tim trenucima misli u glavi verovatno će se prešaltati sa teme koja je izazvala stres, na primer neka tema bude posao, na temu održavanja već postojećeg nivoa stresa.

To bi značilo da umesto i dalje imate neke misli poput, NISAM DOVOLJNO DOBAR, sada imate misli  ŠTA MI SE OVO DEŠAVA.

Istina je da znate šta vam se dešava, ali ne želite da vam se to dešava, jer tako nešto niste ni očekivali. Znači sada kada ste preduzeli neke postupke da smirite telo, sada smirujete misli time što ćete naglas imenovati ŠTA vam se to dešava, ne ZAŠTO. Ako odgovarate na pitanje ZAŠTO, odgovor će verovatno biti, pa jer si mislio te misli što dovodi do krivice koja će samo pojačati stvari.

Dakle, odgovarajte na pitanje ŠTA. Da li vam je plitko disanje, da li vam lupa srce, da li vam se tresu ruke i slično. Izbegavati zaključke poput tresu mi se ruke znači ja sam lud. Pošto ni to neće pomoći da se smirite.

14364810_1634717543525810_525697641373415389_nOvaj proces smirivanja traje kao i proces dolaska do njega, tako da vam je potrebna pažnja. Briga naizgled deluje kao spontani kreativni proces, međutim otklanjanje posledica je nešto poput mršavljenja nakon 3nedeljnog prejedanja. Očekujte takođe da neki ljudi sporije mršave, a neki brže, i da je tako i sa emocijama i rešavanjem fiziološkog stanja tela. Poređenje sa drugima moze takođe da napravi problem…

Ako vam je lakše napravite spisak aktivnosti koje ćete raditi kako biste otklonili misli. Zašto je ovo bitno? Jer mozak zaboravlja. Ako ste uspeli da zaboravite vrste vetrova iz geografije, zaboravićete i ovo sto čitate. Bitno je zato da uvek imate podsetnik.

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.