U aprilu ćemo imati čak 4 retrogradne planete, Veneru, Saturna, Jupitera i Merkura. Njihova retrogradnost nam donosi refleksiju, usporavanje stvari, vraćanje na prošlost i stvari koje nismo rešili, nesigurnost u ljubavnim vezama, kao i nemanje jasnih granica i mere u aktivnostima kojima se bavimo.

Trajanje retrogradnog perioda:

Venera će biti u retrogradnom hodu od 04. 03.  do 20. 04. 2017.

Merkur će biti u retrogradnom hodu od 10. 04. do 07. 05. 2017.

Jupiter će biti u retrogradnom hodu od  06. 02. do 30. 06. 2017.

Saturn će biti u retrogradnom hodu od  06. 04. do 26. 09. 2017.

Retrogradna Venera

Kao što je već bilo reči, retrogradna Venera obično preispituje ljubav, vernost i poštovanje. Osobe sa retrogradnom Venerom su često sramežljive, nesigurne u sebe i pomalo asocijalne. U stalnom su traganju za životnom svrhom i veoma im je bitno da urade nešto za druge, pa makar i nemale finansijsku dobit od toga. Mogu biti emotivno zavisne od partnera i konstantno tražiti dokaze o ljubavi. Priroda retrogradnosti je sumnjičavost, usamljenost, nepoverenje, ali veoma velika potreba za ljubavlju. Gotovo da samopouzdanje osobe zavisi od toga koliko ja partner može voleti. Fokus ovih ljudi je na vezama, braku, porodici.

Tranzit retrogradne Venere nam upravo ovo donosi, preispitivanje ljubavi, društvenih normi, prijateljstava, koliko smo toga postigli i šta možemo uraditi za druge. Na specifičnom planu potrebno je utvrditi kojim poljima vlada Venera u Vašem horoskopu, ta polja će biti pokrenuta retrogradnošću. Ako Venera vlada Vašim drugim poljem ili osmim poljim, promene se mogu odnositi na finansijsko stanje, situacije sa bankama, kreditima. Neće svaka Venera obavezno da prestavlja promene u ljubavi kod svake osobe, ali će biti prisutna promena u sistemu vrednosti i načinu na koji stupamo u interakciju sa drugima, kao i šta vidimo i vrednujemo u tom odnosu.

 

Retrogradni Merkur

Retrogradni Merkur obavezno daje preisptivanje sopstvenih misli i odluka. Percepcija postaje mnogo dublja i detaljnija. Osobe sa retrogradnim Merkurom su sklone odugovlačenju, teško im je da odmah donesu odluku, jer moraju najpre da provere sve činjenice koje imaju. Mogu biti izuzetno nesigurne u ono što vide, jer smatraju da par informacija nije dovoljno da bi se nešto potvrdilo. Često se vraćaju na situacije koje su se već desile, neprestano se prisećajući nekih događaja, pogotovo ako su bili previše emotivni za njih.

Retrogradni Merkur voli da skuplja informacije i najsrećniji je kada uči. Retrogradni Merkur daje sjajne filozofe, veliku sposobnost analize i u suštini velike mentalne sposobnosti, ali koje nisu merljive standardnim društvenim testovima i normama. Društvo može doživljavati ove osobe kao čudne, odsutne i pomalo neprilagođene.

Tranzit retrogradnog Merkura nam zato donosi preispitivanje i ponovno vraćanje na stvari za koje smo verovali da smo ih rešili. Ako budemo hteli da dovršimo čitanje knjige, uradićemo to najverovatnje za vreme retro Merkura. Veoma je bitno kako se ponašamo i u saobraćaju, za vreme retrogradnosti su mogući kvarovi automobila, češće saobraćajne nesreće, prekršaji i kazne. Potrebno je da povedemo računa i šta potpisujemo i pod kojim uslovima. Opet, za detaljnije informacije o Merkuru treba videti kojim poljima vlada u natalanoj karti, pa ako vlada trećim poljem treba obratiti pažnju na ponašanje u saobraćaju, ako vlada devetim poljem, moguće je odlaganje ispita, sukob sa profesorima (na primer profesor traži detalje, vraća radove, zahteva ponavljanje ispita, izgubi baš Vaš rad i slično).

 

Retrogradni Jupiter

Retrogradni Jupiter traži unutrašnje zadovoljstvo, on ima potrebu da razvije duhovnost. Teško mu je samo da usvaja činjenice i posmatra stvarnost, mora i da je oseti i internalizuje. Osobe sa retrogradnim Jupiterom obično nisu preterano praktične, njih ne zanima fizička stvarnost, već životna filozofija. Ove osobe se obično osećaju kao da su odsečene od drugih ili ih porodica ne prihvata zbog toga što jesu. Porodica od njih uvek traži neki materijalni dokaz da su dobri, vredni, obrazovani, mudri, dok oni teže drugim stvarima. Obično ih mogu zanimati teorijski koncepti i kako oni funkcionišu. Ove osobe posebno moraju biti obazrive sa finansijama. Osoba ne zna da štedi ili ne zna kako da rasporedi svoja sredstva, može biti sklona pozajmljivanju novca drugima ili od drugih, pogotovo ako Jupiter vlada petim poljem ili dvanaestim poljem.

Retrogradni Jupiter nas podseća da bi trebalo da obratimo pažnju na duhovne stvari, da radimo na sebi, da sa više empatije i vere prilazimo životu. Onim poljima kojima vlada Jupiter u natalnoj karti, su potrebne duboke filozofske i duhovne promene. U tim poljima težimo da se oslobodimo materijalnih zahteva ne bismo li uvideli mudrost. Pa tako, ako Jupiter kod Vas vlada sedmim poljem braka, to može biti pokazatelj da Vam je bitno u ovom periodu da pronađete veru u partnerstvo, ljubav i zajednicu, da nađete harmoniju i balans kroz optimizam i saradnju sa drugima.

 

Retrogradni Saturn

Retrogradni Saturn se odnosi na nemanje granica, discipline ili veliku poteškoću da se preduzmu odgovornosti u vezi sa određenim stvarima, pogotovo ako se one tiču nekih naših aktivnosti na koje i nismo naročito ponosni. Saturn ovde ne razume svoje granice, ne vidi ih jasno ni u odnosu na sebe ni u odnosu na društvo. Osobe sa retrogradnim Saturnom obično imaju problem sa autoritetima, ne vole ih, niti poštuju, ne razumeju praktičnu vrednost autoriteta.

Preispitivanje autoriteta je posebno bitno, jer je tranzitni Saturn u znaku Strelca, što ga čini posebno osetljivim na dogmu i pravila koja nemaju smisla. Sa svojim retrogradnim hodom prisutna je doza buntovništva sa nejasnom percepcijom dokle se može ići sa buntom i neposlušnošću. Retrogradni Saturn obično preteruje, istovremeno izazivajući i sopstvena i društvena očekivanja. Nepoštovanje zakona i neredi su očekivani za vreme retrogradnosti. Interesantno je što će se sve to dešavati nakon izbora u aprilu, pa možemo očekivati i sukobe koji se ne tiču samo zakona, već i nevažećih dokumenata, podmetanja potpisa i slično (a za to je zadužen retrogradni Merkur).

Tranzitni Saturn nas uči da bi trebalo da zastanemo na trenutak, odmorimo, bolje se organizujemo i disciplinujemo. Potrebno je da uvidimo u šta verujemo, za šta se borimo i šta nas to motiviše da idemo preko svojih mogućnosti. Treba obratiti pažnju na polja u natalnoj karti kojima Saturn vlada kako bismo videli gde je moguće očekivati takve promene. Pa tako, ako Saturn vlada desetim poljem koje se odnosi na javni život i karijeru, može se desiti da za vreme retrogradnog Saturna uđete u konflikte sa nadređenima, izazovete javne sukobe, budete zainteresovani da menjate sistem, vlast i zakon.

I koliko god menjanje sistema deluje progresivno, ne znači da će biti i praktično, jer da bismo nešto menjali, moramo najpre da imamo viziju šta bismo menjali, na koji način, u kom smeru i sa kojim ciljem. Ako je promena sama sebi cilj, onda nema smisla, jer promena bez cilja ima istu prazninu kao i sistem sa nefunkcionalnim ciljem.

Pred nama je jedan interesantan i pomalo stresan period u kome ćemo posumnjati u svoja uverenja i sistem, način percepcije i ljubav uopšte. Takve stvari nas navode da u sebi nađemo dovoljnu količinu bunta, ali i vere i optimizma da promenimo okolinu, sa dovoljno samosvesti o tome da promena uvek kreće iznutra ka spolja, a ne obrnuto.

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.