Praktična i istraživačka astrologija se mnogo razlikuju. Istraživačka astrologija teži da opisuje i da se bavi simbolikom koja može i ne mora da bude praktična, to uključuje stvari iz oblasti mitologije, filozofije, uključuje spoljne planete, fiksne zvezde, manje aspekte i slično.

Praktična astrologija se bazira na suštini i na primeni te suštine. Dakle, čemu svako znanje o Jupiteru u Raku, kada ne znate sta znači to u kontekstu nečije natalne karte. Imamo dosta astroloških knjiga koje nisu praktične, uz dužno poštovanje prema autorima koji su ih pisali, ali izlistavanje položaja planeta po znacima, pa čak i njihovih aspekata ništa ne znači, kada ne znate koja pitanja da postavljate i u šta da gledate.

13620728_1598874463776785_2331046097119616284_nSledeća stvar su sistemi kuća. Neki astrolozi koriste jedan, neki drugi sistem, neki koriste više sistema i opet su u pravu! Dalje, uloga dispozitora u karti, neki astrolozi ih uopšte ne koriste, drugi ih pak koriste i previše.

I sada, postavlja se pitanje, kome verovati i od koga učiti, kada je suština čitavog astrološkog rada energetska pretpostavka koju uspešno potvrđujete kroz ljude koji vam dolaze. Prema ovome svako koga iole interesuje astrologija može raditi tumačenje, jer će njegovo tumačenje uvek odgovarati nekoj grupi ljudi.

Naravno, namera i pristup astrološkom tumačenju zapravo dele astrologe među sobom. Mehanizam astrološkog tumačenja nije razrađen, postoje neki predlozi da se na primer kreće od Sunca, Meseca i Asc-a, podznaka, ali šta dalje sa tim. Da li se položaj Sunca gleda prema kući, znaku, almutenu, dipozitoru, aspektu, konfiguraciji? Da li Mesec u Biku predstavlja potrebu za sigurnošću, da li je zaista potreba ove osobe da svoje smocije materijalizuje, da li za ovu osobu možemo reći da je uporna ili to kažemo za nekoga sa Suncem u Biku?

Znači, konačan odgovor je da nema odgovora, sem tendencije da se napravi bilo kakav vazeći mehanizam korektnih pitanja koja će se postavljati u toku tumačenja. I umesto što ćemo reći da je neko uporan, jer mu je Hiron na fiksnoj zvezdi, treba da malo blize pogledamo lične planete i njihove aspekte.

1, Mehanizam pitanja
2. Prioriteti u njihovom postavljanju
3. Povezivanje

Ovo su tri najvažnija (lična pretpostavka) elementa u tumačenju. Treći isključivo zavisi od pojedinca, prva dva se mogu naučiti.

I jedan mini astrološki podsetnik:

*Postavićete mnogo pogrešnih pitanja, pre nego postavite pravo.
*Astrologija se ne može naučiti, jer to onda znači da možete naučiti sve osobe ovoga sveta…
*Natalna karta se ne može do kraja protumačiti, jer ona predstavlja skup kombinacija.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.