Skoro je napisan tekst koji je u biti kritika moderne astrologije. Kao činjenica se navodi nepoznavanje osnovnih tradicionalnih metoda rada, kao i pogrešna upotreba termina. Neke od tih upotreba su vezane između ostalog i za osmu kuću kao kuću seksualnosti ili preterane psihologizacije astroloških kuća uopšte.

Ovo znači da su tradicionalni astrolozi ako vide problem sa novcem saopštavali da taj problem postoji, a moderni da je to stvar osećaja ili takvog viđenja novca. Iako je ovo u biti tačno, jer je moderna astrologija popularizovana do oblika “Kakvi su Bikovi u krevetu”, psihološki aspket moderne astrologije je veoma bitan.

Razume se da neće svaku osobu koja voli astrologiju zanimati tradicionalni tekstovi i u redu je ako se prikazuju socijalni aspekti na zanimljiv način, ali ne bi bilo u redu, analizu natalne karte i rad sa ljudima tako prikazivati.

Što se zanimljivosti tiče, najpopularizovaniji oblik tumačenja je tumačenje Sunčevih znakova ili karakteristika horoskopskih znakova, posebno interesantnih široj javnosti po Lindi Gudman (Linda Goodman: Sun sign)

51x-sntuwcl-_sx315_bo1204203200_Tradicionalna astrologija jeste preterivala sa tvrdnjama, ali verovatno i zbog toga što je bila mahom prediktivna, pa se tako nešto podrazumevalo.

Psihološka komponenta tumačenja se pojavila mnogo kasnije, neki smatraju da ju je uveo Alan Leo.

Ne znaju se tačno koreni, ali se smatra da su Čarsl Karter (Charles Carter), Alan Leo i poslednja Zip Dobins (Zyp Dobyns) uveli velike pometnje u astrologiju tako što su izjednačavali kuće i planete po značenju.

U istraživanju nekih sajtova, što engleskih što srpskih može se primetiti tendencija ponavljanja prirodnih znakova i prirodnih vladara kuća. Zip Dobins uvodeći Letter alphabet astrologiju je povezivala prvo polje sa znakom Ovna i prirodnim vladarom znaka, Marsom. Sa novim planetama, Uranom, Neptunom i Plutonom ide se i dalje od toga, pa se ove planete raspoređuju na osmo polje, jedanaesto polje i dvanaesto polje.

U nekim knjigama se daje jasna formula kako da se interpretira Mars, na primer u Blizancima u četvrtoj kući, i to tako što se napiše: Mars – Blizanci – Rak, to znači da će Mars u Blizancima u četvrtoj kući pokazivati osobine Raka. Iako je neminovno da se desi preklapanje ključnih reči za znakove i kuće, ne znači da su oni isti.

tumblr_nynb3lqo7s1qg20oho1_500

Tradicionalni astrolozi su to dobro znali, pa su svakom polju dodeljivali adekvatnu planetu. Na primer u modernoj astrologiji, prirodni vladar prvog polja je Mars, a u tradicionalnoj je Saturn.

Postoji razlog za to, Saturn predstavlja skelet, strukturu, materiju, on je život i smrt, pa se tako dodeljuje prvom polju i osmom polju, a ne Plutonu i Marsu (jer je osmi znak Škorpija, a prvi znak Ovan).

Takođe, tradicionalni astrolozi su imali i radovanje planeta, oslanjali su se na dostojanstva planeta, prirodni položaj u natalnoj karti, pravili razliku između dnevnog i noćnog rođenja, što se danas teško nalazi u modernoj astrologiji.

Umesto toga moderna astrologija je nekim slučajem dodala još novih faktora kojima je pojasnila stvari i analiza natalne karte se dodatno zakomplikovala. Međutim, treba napomenuti da je astrologija u Lilijevo vreme bila mahom horarna i ako se govori o psihološkom aspektu natalne karte i tumačenju bez predikcija, onda dostojanstva planeta i nisu toliko bitna. Daće svakako detaljnije informacije, ali neće biti velikih grešaka u tumačenju.

U natalnoj interpretaciji, ako je Venera u Škorpiji, njeno dostojanstvo neće biti od posebnog značaja za tumačenje, kao što je to slučaj u horarnoj interpretaciji.

tumblr_ne7fpdfi9j1u0so2eo1_500

Svakako treba prihvatiti tokove moderne astrologije, jer obezbeđuju humanije okvire interpretacije natalne karte. Ona se poziva na čovekovu slobodnu volju i astrologa stavlja u drugi plan. Tačnije, astrolog je u funkciji interpretatora zvezda, nije prorok.

Iako se u Bibliji pominju ljudi koji gledaju u zvezde, razlog zašto su mnogi proroci pričali u simbolima je upravo zbog čovekove slobodne volje. Neminovno je da određene osobe imaju sposobnost da se povežu sa višim nivoima Univerzuma i njihov zadatak je da opomenu, da uteše ili pokažu određenu pojavu.

Ponos i gordost su osobine koje proroka razdvajaju od neproroka, jer ovaj drugi ubeđuje ljude u ono što vidi, ne poštuje njihovu volju, a kako ne poštuje volju, ne poštuje ni Boga. I sa te, uzvišene ideje hrišćanstva, razumljivo je zašto je crkva osuđivala astrologe. Pri tome ovde se misli na filozofski aspekt čovečanstva uopšte, koji je sticajem okolnosti imao i versku pozadinu, a ne na interes crkve kao organizacije.

I sam Lili se u Hrišćanskoj astrologiji poziva na odgovornost astrologa i upozorava na gordost i otuđenost. Moderna astrologija je svakako uvela humaniji pristup tumačenju, ali su osnovne stvari zaboravljene.

Potrebno je napraviti sintezu tradicionalnih metoda, i savremenih pristupa, kao i novih otkrića i tako oformljen sistem primeniti u praksi sa ljudima. U istraživačke svrhe ne bi bilo loše uraditi presek tradicionalne, moderne i kombinovane astrologije i videti koja je funkcionalnija.

Svaka zvezda govori istinu, ali to ne mora da važi i za astrologe…

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.