Jedna od zabluda koju možete sresti u astrologiji je da se astrolog rađa sa izvesnom predispozicijom, tačnije talentom za interpretaciju natalne karte. Pre nego razumemo ovo, moramo uvideti šta talenat jeste, pre se on smatrao određenom genetskom strukturom koju dobijamo rođenjem, a koji uz posvećenost i rad donosi rezultate.

Međutim, tokom ispitivanja moždanih ćelija i reagovanja na sadržaje iz spoljne sredine je utvrđeno da se talenat IZGRAĐUJE, NE DOBIJA! To dalje znači da ako je mozak više u frustraciji i traženju odgovora, više se trudi u pronalaženju tačnog odgovora, a što gradi njegovu sposobnost da brže reaguje na spoljne impulse, jer ih je prepoznavao dok se tako reći borio sa njima, kroz frustraciju. Tačnije, bolje pamtimo one stvari do kojih smo došli na tako reći, teži način, nego one koje smo samo morali da usvojimo. Otuda i razlika između pasivnog i aktivnog učenja.

Aktivno učenja zahteva pažnju, frustraciju, traženje odgovora, tako reći pretraživanje sopstvenog iskustva u rešavanju problema. Na fiziološkom planu utvrđeno je da ovo jača neurone kao i one veze među neuronima koje češće ponavljamo. Tako da u izgradnji talenta učestvuju ponavljanje i frustracija. Uvek, ali uvek, sve što se dešava u glavi možete uporediti sa dešavanjima u telu. Probajte da radite trbušnjake, u prvom danu ćete možda uraditi 20, na kraju meseca taj broj će sigurno biti veći, tako se izgrađuje mišić u telu, dakle putem frustracije i ponavljanja.

Vezano za astrologiju, mnogi napominju da postoje određene planetarne pozicije koje boje ponašanje pojedinca i opredeljuju ga za astrologiju, naravno u tom opsegu, možemo pričati o naglašenom znaku Riba, Strelca, Vodolije, Device, Škorpije i Jarca, zatim retrogradnim planetama, naglašenoj 12, 8 i 9 kući, jer sve one zalaze u polje vanmaterijalnog sveta, ali ovo nije sve. Ovaj opis bismo više mogli nazvati interesovanjem za astrologiju, a da li će to interesovanje da ide od tačke čitanja astroloških postova i tekstova do samostalne interpretacije zavisi od frustracije i ponavljanja, a to opet zavisi od vremena koje ste spremni da posvetite izučavanju neke teme, i ovo ne važi samo za astrologiju, već za sve čime želite da se bavite.

Druga zabluda koja se često sreće u astrologiji je da ljudi netalentovani za astrologiju ne znaju kako da povezuju pojmove i od njih stvaraju priču. To jedino može biti tačno, ako su oba astrologa prošla isto obrazovanje i uložila istu količinu vremena i ponavljanja u interpretaciji karte. Ovo govorim, jer smatram da je bitno da astrolog ima određeno obrazovanje bar po pitanju nekih opštih pravila u slaganju astrološke rečenice, da nije isto, Jelena kosi travu i Trava kosi Jelenu. Pa tek kada ustanovimo kako se gradi astrološka rečenica, i kada prođemo određene faze frustracije i ponavljanja možemo nešto pričati o talentu kao takvom.

Većina astrologa takođe kaže, možete sami da tumačite kartu, istina je da to nije lako i da ne možemo sami dok nam neko ne pokaže, pa čak i tada, opet zavisi koliko ćemo se zadržati na vežbanju. To znači da bismo nešto nazvali talentom, potrebno je interesovanje za neku temu, pravila ili bar sistem koraka koji treba uvrstiti u ponašanje, zatim frustracija (a tu su svi faktori, počev od dosade, ubeđivanja sebe kao vi to sve znate, kako nemate vremena i slično) i ponavljanje (ovde dolaze do izražaja doslednost, istrajnost, volja, posvećenost i CILJ, jer često cilj definiše kako se i čemu posvećujemo).

Još jedan nelogičan faktor je kako možete biti loši u nečemu što Vas interesuje i ispunjava, pa nije li sama činjenica da to volite da proučavate Vaš pokazatelj određenog talenta. Naravno, kao što nismo voleli sve školske predmete pa smo morali da ih učimo, tako je i sa učenjem astrologije, neće Vam svi delovi biti podjednako jasni i lepi, pogotovo kada čujete deset različitih mišljenja. Dakle, astrologija zahteva istraživanje i stalno vežbanje. Dobar astrolog nije onaj koji jednom godišnje pogleda natalnu kartu, to je onaj koji stalno vežba interpretaciju. Pa čak i tada, potrebno Vam je određeno znanje da biste sticali iskustvo. To je kao da hoćete da pričate na francuskom i konstantno pravite iste greške, jer loše konstruišete rečenicu, mesto da se najpre upoznate sa pravilima i vežbate najosnovnije stvari.

Razlog zašto mnogi odustaju ne samo od astrologije, već od bilo čega je što bi na samom startu da budu uspešni u tome. To znači praktično da hoćete da budete joga instruktor, a ni ne znate šta je joga. Mozak raste, i talenat raste, i to tako što vežbate određene korake. Tako je i sa spiritualnom praksom. Pogledajte video u prilogu koji bolje pojašnjava važnost vežbanja i zašto je ono bitno u definisanju talenta. Samim tim što ste zainteresovani za astrologiju, imate šansu da postanete dobar astrolog, ali da biste to zaista postali potrebna je stalno obrazovanje, vežbanje i nezaobilazna frustracija.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.