Astrološko tumačenje obuhvata 2 bitna elementa: interpretaciju pojedinačnih delova natalne karte i sintezu delova u celinu. I kod jednog i kod drugog dela je bitno obratiti pažnju na prioritete elemenata. Od čega se prvo kreće i koji se ritam u tumačenju prati.

Jedan od razloga zašto se greši u tumačenju je poistovećivanje zodijačkih znakova sa planetama i kućama. To bi značilo da značenje Ovna odgovara značenju Marsa i prvoj kući. Iako je dosta primamljiv ovakav način, on nije tačan. Jeste od pomoći pri učenju, ali zadaće više štete nego koristi.

13882460_1609814426016122_8447750613318505498_n

Po tom pravilu svaki Ovan bi trebalo da je agresivan i svadljiv, jer njime vlada Mars. Iako Ovan može biti agresivan, on je i kreativan, motivisan, usmeren, druželjubiv. Kako sada ovo pojasniti Marsom?

Prvo što treba da znamo je da su zodijačke konstelacije dobile svoja značenja prema vremenskim razdobljima, uslovima i astronomskim pokazateljima uslova pri posmatranju sazvežđa. Planete postoje kao zasebni faktori koje su opet zbog svojih osobina pridavane nekom znaku ne bi li se izvršila neka klasifikacija u tumačenju.

Takođe sistem kuća u astrologiji je malo razrešen, jer svi po pravilu znak izjednačavaju sa kućom i mesto da peta kuća, koja se odnosi na talente, zabavu i decu, pripadne Veneri, nju dodeljuju Suncu i znaku Lava.

Iako Sunce jeste kreativno, svrsishodno i ono čemu težimo, ne može se vezati za polje/kuću 5, najpre što Sunce u petoj kući često može ukazati na nemanje dece ili u krajnjem slučaju dete koje se interesuje za glumu. Ako je Sunce naša ambicija i karijera, trebalo bi da se veže za 10 kuću, a ne 5. Ali kako sad to, kada po pravilu Saturn vlada desetom kućom?

Još jedna začkoljica je sistem kuća koji se koristi i koji poprilično sve frustrira, jer ako je neko navikao da mu Venera bude u petom polju i odjednom je u šestom polju, razlog više da se formira sumnja u egzaktnost tumačenja.

Nebo je samo fiktivno podeljeno na kuće, niko ne može videti svoju petu kuću sa zemlje. One su date zarad lakšeg tumačenja, što ne znači da ih zbog promenljivosti treba izbaciti u tumačenju, više ih posmatrati kao fiktivne linije koje opisuju datu planetu.

Gorepomenuti Ovan svoje karakteristike dobija zbog kvaliteta i elementa koje Mars kao planeta ne može da ima. Zato je Ovan pun akcije, jer je kardinalan i pun kreativnosti, jer je vatreni znak, i opet Mars nema veze sa ovim.

Sledeća problematika je dodeljivanje Urana Vodoliji, Plutona Škorpiji i Neptuna Ribama. Iako moderna astrologija svakako dolazi do novih otkrića, čini se da sa ovim planetama samo komplikuje stvar. Valjda je i razlog tome što je mnoge bunilo tumačenje da Mars može vladati i Škorpijom i Ovnom, kao sto Saturn vlada Vodolijom i Jarcem i Jupiter Ribama i Strelcem.

Ako se nadovežemo na objašnjenje da znak ima svoj kvalitet i element, onda razlika u ispoljavanju na primer Marsa kod Ovna i Škorpije biće u tome sto je Ovan vatra i kardinalni mod/kvalitet, a Škorpija voda i fiksni mod/kvalitet.

Ovo će uticati na ispoljavanje Marsa kod oba znaka, tako što će ovnovski Mars biti usmeren na akciju, optimizam i kreiranje, a škorpionski na intuiciju, emociju, održavanje nekog stanja, bilo emocionalnog ili materijalnog.

Gledano ovako ne treba nam Pluton, pa je ipak uveden u astrologiju. On svakako koristi i daje validna tumačenja, što nas dovodi do toga da nije do onoga u šta se gleda, već do onoga ko gleda.

Astrologija nije zatvoren sistem iako se svi trudimo da je stavimo u neke okvire, znajući i sami da nebo niko nikada nije ogradio, pa neće ni čovek.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.