Strepnja ili anksioznost je nejasan strah bez očiglednog spoljašnjeg povoda i uglavnom bez telesnih znakova koji uobičajno prate strah proizašao iz realne spoljne pretnje. Od straha se razlikuje zbog svoje neodređenosti, jer nije vezan za neki određeni objekat. U ovom neprijatnom osećanju dominira iščekivanje neke neodređene nesreće. Kada se događa često, ometa afektivni život i osećanje sigurnosti ili je na neki drugi način maladaptivna, poznata je kao anksiozni poremećaj.

Izvor: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Стрепња

***

Aspekti u natalnoj karti koji opisuju anksioznost mogu biti vezani za planete Mesec, Merkur, Neptun, Uran, 3, 12, 6, 8 polje.

  • Mesec je naša duša i osećanje sigurnosti, sasvim je sigurno da ako je Mesec ugrožen dodirom nekih planeta ili samim znakom u kome se nalazi biće mu biti teže da uspostavi ravnotežu. Mesec u znaku Jarca ili Škorpije je sklon preispitivanju, sumnjama i samodestrukciji; agresija, ograničenja i restrikcije su okrenuti KA SEBI.

  • Mesec u konjunkciji ili kvadratu sa Neptunom daje stalno iščekivanje nekih nepoznatih događaja što remeti sigurnost i podstiče strah. Mesec je pogođen iluzijom i nejasnom percepcijom ili spoljnih okolnosti ili tuđih namera.
  • Mesec u konjunkciji ili kvadratu sa Uranom pojačava intenzitet iščekivanja. Svi aspekti sa Mesecom pojačavju nervozu i obično se manifestuju na želudac u vidu lošeg varenja, nepravilne ishrane, problema sa grudima, zadržavanja tečnosti, ginekološkim problemima kod žena i slično.
  • Mesec u 12. polju pogođen teškim aspektima daje anksioznost, može se lečiti kroz meditaciju, volonterski rad… Obično se Mesec u 12. polju manifestuje kroz teške snove ili strah od toga da se snovi ne ostvare. Strah od nepoznatog, neistraženog, a istovremeno i potreba za istraživanjem istog.

  • Mesec u 8. polju – osoba nosi za sobom deo prethodne inkarnacije ili lako stupa u vezu sa nefizičkim stvarima, to daje ili veliku duhovnost ili stalno iščekivanje na primer, gubitka voljenih osoba, žene ili majke.

  • Merkur u konjunkciji ili kvadratu ka Neptunu i Uranu daje iskrivljenu interpretaciju spoljašnjih impulsa, mozak je preokupiran stalnom obradom informacija. Osoba često deluje nervozno ili je brbljiva, pričom se rešava nervoze.
  • Merkur u Ribama u 3. ili 6. polju može biti pokazatelj anksionoznosti takođe.

***

Imajmo takođe u vidu da svet u kome živimo nameće manje ili više anksiozan stil života. Stalno se postavljaju nove granice, nudi se instant zadovoljenje potrebe, naizgled stvari se prave da bi nam olakšale život, a zapravo nas dodatno ušuškavaju i oduzimaju moć odlučivanja.

Collage by Julie Campbell

U savremenom društvu, čovek je nateran da preda svoju odgovornost drugome, ubeđen da je tako najlakše i najbolje za njega, a sve što time dobija je strah od nepoznatog i potreba da se na vreme obezbedi. Na ovaj način ostajemo u začaranom potrošačkom krugu u kome tražimo više, a odlučujemo manje.

Zato, iako astrološki aspekti određuju smernice ponašanja pojedinca, u velikoj meri ga određuje i društvo, i vaspitanje, a najviše on sam. Odgovornost nosi posledicu, a ako smo naučeni samo na uspeh i zadovoljstvo nikada nećemo preuzeti odgovornost i uvek ćemo druge kriviti za posledicu.

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.